Raspberry Pi

?>
Raspberry Pi

Sinds het begin van deze zomer (eigenlijk misschien wel al iets eerder) ben ik naar manieren aan het zoeken geweest om mijn media center (een AsRock ION 330) te veranderen naar een energie vriendelijkere media center. De hoofdreden was hiervoor het storende piepende geluid door het gebruik van een klein 30mm fannetje wat op hoge toeren draait.

Met de hype meegaand kwam ik dus uit op de leuke hobby computer op bankkaartformaat aka: Raspberry Pi.

Na enkele weken wachten had ik dan ook eindelijk mijn felbegeerde mini computertje en kon het experimenteren beginnen.

Enkele tips voor de mensen die hier ook mee verder willen:

  • gebruik een goed SD kaartje! (kijk goed naar de “class” die vermeld staat en ga voor een 10 kaartje, dat is echt een wereld van verschil qua lees en schrijf acties (kan ook vermeld staan als 60x) )
  • ga na wat de maximum resolutie van je scherm is (hdmi of component) en de hertzen waarop dat het scherm werkt (bijvoorbeeld 1920×1080 op 60hz)
  • gebruik deze lijst om de juiste modus te vinden

De rpi draait standaard op 700MHz en heeft ofwel 256 of 512MB ram geheugen. Standaard wordt de 256Mb versie niet meer verkocht, dus als je een nieuw exemplaar hebt zit je wel goed.

Ik heb hierop eerst eens een Openelec installatie gezet (gewoon het gedownloade img/dd bestand naar het SD kaartje geschreven) maar ben daarna toch overgestapt naar een Xbian installatie. De voornaamste reden hiervoor is de snelheid van de menu’s in xbmc. Video en dergelijk wordt allemaal prima afgespeeld in beide installaties.
Na wat uitzoeken waar het verschil in snelheid dan in was kwam ik er op uit dat xbian standaard de processor net wat meer kracht geeft en overclockt naar 840Mhz. Nu heb ik uiteraard ook dezelfde snelheden proberen te bereiken door in OpenELEC dezelfde waarden in te geven maar toch draait de xbian voelbaar beter als de OpenELEC.

De video en serie bibliotheek vanop de Drobo-FS heb ik gemount op een /share locatie zodat mocht ik de bibliotheek willen verhuizen, dit makkelijk kan, zelfs naar een totaal andere distributie…

Het volgende wat ik wil doen is een project van iets langere baan, puur vanwege het feit dat ik er een aparte ruimte voor nodig heb. Op een appartement is een server draaien totaal geen optie (veel teveel lawaai en veel te weinig beschikbare ruimte ;). Het plan is om volgend jaar zomer (2014) te verhuizen en zodra dat dus gebeurd is ga ik aan de slag aan project “DIY Digital TV”.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.